Nočné vlámania do áut v Prešove,kradla v samoobsluhe – je obvinená

23.01.2007 Celý región

Prešovskí policajti skráteného vyšetrovania od včera intenzívne pracujú na objasnení série krádeží vlámaním do odstavených zaparkovaných áut v Prešovskej čas...
Prešovskí policajti skráteného vyšetrovania od včera intenzívne pracujú na objasnení série krádeží vlámaním do odstavených zaparkovaných áut v Prešovskej časti sídliska Sekčov. Ku vlámaniam do šiestich áut došlo v noci z nedele na pondelok tohoto týždňa a všetky mali rovnaký „ rukopis“ : rozbité trojuholníkového okienka na zadných dverách a krádež autorádia s príslušenstvom, prípadne aj iných vecí, ktoré boli uložené v autách (mobily, platobné karty, sada gola kľúčov a iné) .

Poškodeným majiteľom tak vznikla škoda v celkovej hodnote 77 100, - Sk.
Podľa policajných štatistík aj naďalej predstavujú krádeže motorových vozidiel a vecí z nich veľký podiel na majetkovej trestnej činnosti. V Prešovskom kraji sme v roku 2006 zaevidovali 757 prípadov vlámaní do áut, z ktorých bolo iba 66 objasnených. V prípade tejto trestnej činnosti, tak ako aj u krádeží áut sa jedná o vysoko organizovanú trestnú činnosť. Ako sa proti krádežiam vlámaním do áut brániť?
Polícia radí:
Majitelia áut by mali pamätať na to, že motorové vozidlo nie je a ani nemôže slúžiť ako bezpečnostná schránka na úschovu vecí a predmetov. Všetky voľne a viditeľne ponechané veci v aute sú lákadlom pre zlodejov. Ak máte väčšiu batožinu, ktorú si nemôžete vziať so sebou, tak ju uložte do batožinového priestoru, kde ju nie je vidno.
Nie je rozhodujúce či sa v aute nachádzajú viac, či menej cenné veci, pri krádeži zväčša dochádza aj k poškodeniu motorového vozidla , čo zvyšuje spôsobenú škodu.
Pri každom vzdialení sa od vozidla je potrebné ho vždy riadne treba uzamknúť.
Nemôže sa nikto z nás spoliehať na to, že sa vzdiaľuje iba na chvíľu , ku vlámaniu môže dôjsť aj behom krátkeho okamžiku.
Pokiaľ máme v blízkosti strážené parkovisko, tak ho treba využiť a neparkovať na neosvetlených a odľahlejších miestach.
Kombináciou kvalitného elektronického a mechanického zabezpečenia dokážeme zlodeja už dopredu odradiť.
Nenechávajte nikdy náhradné kľúče, doklady od auta a ďalšie dôležité doklady v aute.
Ak chcete mať v aute autorádio, výhodnejšie je ak máte zakúpené prenosné autorádio.

Kradla v samoobsluhe – je obvinená
Poverený policajt skráteného vyšetrovania v Poprade obvinil z prečinu krádeže 16-ročnú dievčinu z Hranovnice, okr. Poprad. Dievčina 22.1.2007 dopoludnia kradla v samoobslužnej predajni potravín v meste Poprad. Ukradla z regálov tovar v hodnote 66, - Sk. Vzhľadom k tomu, že obdobného konania sa už dopustila aj vo februári uplynulého roka polícia jej vzniesla obvinenie a je stíhaná na slobode. Hrozí jej trest odňatia slobody až na 2 roky.

Vlámanie do bytu v Snine
Sninskí policajti vo veľmi krátkom čase vypátrali a obvinili z prečinov krádeže vlámaním a porušovania domovej slobody 47-ročného muža zo Sniny. Muž sa v nedeľu 21.1.2007 v čase od 14.00 h do 23.00 h vlámal do jedného z bytov v meste Snina. V byte prehľadal všetky miestnosti, prichystal si do tašiek na chodbu rôzne elektrospotrebiče a elektronické veci, ale aj potraviny. Veci nabalené v taškách už nestihol odcudziť a z bytu ušiel preč, nakoľko prichádzali domáci. Včera ho policajti zistili, usvedčili a zadržali. Obvinený muž je umiestnený v cele policajného zaistenia a je spracovaný návrh na jeho vzatie do väzby. Hrozí mu trest odňatia slobody až na 2 roky.
 

Vyberte región

mark